Oud-secretaris Ron Paulus overleden

Ron Paulus, oud-secretaris van de fotokring, is op 10 juli op 66-jarige leeftijd overleden. Hij is woensdag 15 juli in intieme familiekring begraven in zijn Franse woonplaats Decize.

De recente door Ron Paulus gemaakte foto die zijn rouwkaart sierde.

De recente door Ron Paulus gemaakte foto die zijn rouwkaart sierde.

Ron is meer dan een decennium secretaris geweest van de fotokring. Daarbij was hij ook bedenker en organisator van de Fotograficabeurs. Dat was een jaarlijks evenement van de club (gehouden van 1988 tot 2005) waarbij in het schuttersgebouw St. Andreas in Zevenaar camera’s, vergrotingsapparatuur, objectieven en boeken verhandeld en geruild konden worden. In de hoogtijdagen trok de beurs 700 bezoekers uit het hele land, waarmee het een van de grootste fotograficabeurzen van het land was. De eerste elf edities werden gecoördineerd door Ron.

Ron was een toonaangevend lid. Bijzonder creatief, veel experimenterend, stimulerend voor anderen. Zijn vrouw Willie was een veel gefotografeerd “object”. Zij had soms zelf een groot aandeel in Ron’s fotowerk, door de bijzondere wijze waarop zij zijn foto’s inkleurde.Ron bedacht ook de “Fotografische samenwerking”, die na meer dan tien jaar nog steeds een vast onderdeel is op het programma.
Ron experimenteerde wel met verschillende technieken maar hij gaf niet om techniek. Hij fotografeerde meestal met goedkope camera’s; hij kon bijvoorbeeld hoog opgeven over zijn Topcon camera die hij voor een paar tientjes op de fotograficabeurs gekocht had. Maar met beperkte middelen wist hij een grote creativiteit te bereiken.

Ron vervulde niet alleen een bestuursfunctie bij de fotokring, hij was ook jarenlang voorzitter van de afdeling Gelderland-Zuid van de Fotobond. Die functie vervulde hij ook met veel enthousiasme.

In 2013 (hij was toen al verhuisd naar Frankrijk) gaf hij nog een lezing voor een aantal leden van de club (klik hier voor verslag).

Ton van Vroonhoven

Twee beelden uit de serie "Het einde van de wereld".

Twee beelden uit Ron’s recente serie “Het einde van de wereld”.

2 Reacties op Oud-secretaris Ron Paulus overleden

 1. willie paulus schreef:

  Hallo Ton, Ik had al eerder gereageerd maar dat is geloof ik niet goed aangekomen. Bij deze nogmaals bedankt voor je mooie woorden. Ik was er erg van ontroerd. Leuk ook dat je ook de periode dat Ron en ik samen zo bezig waren met de fotografie nog weer hebt aangehaald. Dat was een fijne tijd van samenwerken, elk aan een andere kant v d camera.
  Nogmaals bedankt en wie weet, als het boek waar Gladys over sprak af is,dat ik dan bij de club langs kom om het jullie te laten zien.
  Heel hartelijk dank ook voor alle lieve kaarten die ik inmiddels van jullie heb ontvangen.

  Lieve groet, Willie

 2. Gladys Paulus schreef:

  Wat fijn om dit stukje over mijn vader te lezen, de hele familie stelt het ook erg op prijs dat jullie de moeite hebben genomen dit te doen.

  Tijdens de laatste maanden van zijn leven hebben we het er met regelmate over gehad om van zijn werk fotoboeken te laten maken als herrinering voor nabestaanden. Na zijn overlijden ben ik op zijn computer bestanden tegengekomen waaruit bleek dat hij daadwerkelijk een selectieproes was begonnen hiervoor. Het is mijn plan om dat in samenwerking met de rest van de familie in de toekomst voor hem af te gaan maken.

  Mvg,
  Gladys (jongste dochter)

Geef een reactie

12 + zeventien =